Kela-korvaukset vuonna 2019

Vuoden 2019 alusta alkaen saat Kelan korvaamista lääkkeistä korvausta vasta, kun korvattavien lääkkeidesi kustannukset ylittävät vuodessa 50 euroa. Alkuomavastuu kerryttää lääkkeiden vuosiomavastuuta, eli ns. lääkekattoa (572 €). Uusi alkuomavastuukausi alkaa aina vuoden vaihtuessa. Alkuomavastuumenettely ei koske lapsia tai nuoria. Alkuomavastuumenettelyä sovelletaan vasta sen vuoden alusta, jolloin henkilö täyttää 19 vuotta.

Lääkekorvaukset alkuomavastuurajan (50 €) täytyttyä
-peruskorvaus on 40 %
-alempi erityiskorvaus on 65 %
-ylempi erityiskorvaus on 100 %. Ylempään erityiskorvausluokkaan kuuluvasta lääkkeestä maksat jokaisella asiointikerralla 4,50 euron reseptikohtaisen omavastuun.

Kela korvaa kerrallaan 3 kuukauden tarvetta vastaavan lääkemäärän, paitsi hyvin kalliissa (yli 1000 €) maksavissa lääkkeissä korvataan kerralla vain 1 kuukauden annos. Uuden annoksen saa korvattuna vasta kun edellinen lääke-erä on annosohjeen mukaan lähes kokonaan käytetty. Tavoitteena on vähentää kotiin kertyvien lääkkeiden määrää ja sitä kautta lääkehävikkiä.

Lääkekorvaukset vuosiomavastuun (572€) täytyttyä
-lääkekattoon lasketaan mukaan alkuomavastuu ja kaikki korvattavista lääkkeistäsi maksamasi omavastuut
-lääkekaton ylityttyä maksat vain 2,50 euroa korvattavaa lääkettä kohden jokaisella asiointikerralla

Lääkeosto- ja korvaustiedot kulkevat kelan ja apteekin välillä sähköisesti, sinun ei tarvitse itse seurata omavastuun täyttymistä. Maksamiesi omavastuiden summan voit tarkistaa halutessasi Kelan sähköisestä asiointipalvelusta osoitteessa http://www.kela.fi/asiointi kirjautumalla palveluun pankkitunnuksilla.

Sairaanhoitokorvaukset --> Lääkkeiden omavastuukertymä