Asiointi koronaepidemiatilanteessa

16.04.2020

Työntekijöiden ja muiden asiakkaiden suojaamiseksi flunssaoireisena ei tule nyt epidemiatilanteessa asioida apteekissa. Toinen henkilö voi asioida puolestasi kelakortilla ja kertomalla mitä lääkkeitä tarvitaan. Lääketilauksen voi tehdä tässä poikkeustilanteessa myös puhelimitse ja toinen henkilö voi noutaa lääkkeesi osoittamalla oikeutensa lääkkeittesi noutoon esim. kelakortilla. Tässä tilanteessa tallennamme ja varaamme ostettavat valmiiksi nimiä, vahvuuksia ja pakkauskokoja myöten. Muistutamme, että lääkkeillä ei ole palautusoikeutta. Jos lähipiirissäsi ei ole ketään, joka voi asioida puolestasi, pyydä apua Mynämäen vapaaehtoisten järjestämästä kauppa-apupalvelusta. Yli 70-vuotiaiden ja sairauksiensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvien olisi turvallisinta välttää kokonaan asiointia itse. Asiakashuippumme keskittyvät pankkien aukioloaikojen takia aamupäivään. Ennen sulkemisaikaa klo 16-17 on usein myös vilkasta. Rauhallisin hetki asiointiin on yleensä puolen päivän jälkeen.

Asioinnin nopeuttamiseksi ja turhien käyntien välttämiseksi kannattaa kotona listata valmiiksi mitä lääkkeitä tarvitsee ja ostaa kerralla kaikki tarvitsemansa. Lääkkeitä ei kannata päästää hyvin vähiin. Apteekki voi tässä poikkeustilanteessa harkintansa mukaan Kelan luvalla pidentää toimitusvälien joustoaikoja yhdellä viikolla (7 päivää). Käytännössä tämä tarkoittaa, että lääkettä voidaan toimittaa korvattuna, kun edellisellä kerralla ostettua lääke-erää on jäljellä neljä viikkoa, jos edellisellä kerralla on ostettu kolmen kuukauden lääkemäärä. Kahden kuukauden lääke-erän oston jälkeen joustoaika on nyt kolme viikkoa ja vastaavasti kuukauden lääke-erän oston jälkeen kaksi viikkoa. Jos lääkkeen määrääjä on rajoittanut lääkkeiden toimittamista, noudatamme aina lääkkeen määrääjän antamaa rajoitusta toimitusvälien ja kerralla toimitettavien lääkemäärien suhteen.

Lääkkeiden saatavuuden turvaamiseksi emme voi toimittaa kerralla yli kolmen kuukauden lääkemäärää, vaikka ostaisit lääkkeesi ilman korvausta. Emme myöskään voi toimittaa lääkkeitä edes ilman korvausta, jos sinulla on kotona vielä yli neljän viikon lääkemäärä jäljellä. Lääkkeiden liiallinen varastointi kotiin ja hetkellinen suuri kysyntäpiikki voivat aiheuttaa lääketukuille liian suurta kuormitusta ja vaarantaa lääkehuollon toimivuutta. Kipuun ja kuumeeseen tarkoitettujen Itsehoitolääkkeiden myyntiä on nyt myös rajoitettu vain yhteen pakkaukseen asiakasta kohden.

Olemme tehostaneet omien pintojemme puhdistusta ja desinfiointia. Olemme poistaneet hyllyistä kaikki testerit ja maistatuspurkit. Toivomme, että asiakkaat eivät koskettelisi turhaan tuotteita, joita eivät ole ostamassa. Pyydämme kaikkia pitämään turvavälejä. Elämme nyt poikkeuksellisia aikoja, mutta yhdessä selviämme tästä pitämällä huolta toisten terveydestä ja vähentämällä omilla toimillamme ihmisten sairastumisriskiä välttämällä turhia kontakteja.

16.04.2020Asiointi koronaepidemiatilanteessa
24.05.2018Lääkejätteen palautus Apteekkiin