VUODEN 2017 MUUTOKSET APTEEKKKIASIOINNISSA

Uudet reseptit laadittava sähköisesti. Vain poikkeustilanteessa lääkäri voi kirjoittaa paperisen reseptin. Vuonna 2016 kirjoitetut paperireseptit ovat voimassa vuoden kirjoituspäivästä.

Vuonna 2017 kirjoitettujen reseptien voimassaolo pitenee kahteen vuoteen. Joillakin lääkkeillä voimassaoloaika säilyy kuitenkin vuoden mittaisena. Tällaisia lääkkeitä ovat punaisella kolmiolla merkityt keskushermostolääkkeet, sekä huumausaineeksi luokiteltavat lääkkeet. Ennen vuotta 2017 kirjoitetut reseptit ovat voimassa yhden vuoden kirjoituspäivästä ja niillä voi asioida normaalisti apteekissa voimassaolon loppuun asti.

Korvattavien lääkkeiden toimitusväliä seurataan tarkemmin. Kaikista kelakorvattavista lääkkeistä voi saada jatkossa Kela-korvauksen vasta, kun edellinen lääke-erä on käytetty lähes kokonaan. Aiemmin sama käytäntö on koskenut erityis- ja lisäkorvattuja lääkkeitä.

→ Kelan joustoajat: nykyisestä 2 viikon joustosta 3 kuukauden toimitetun erän yhteydessä siirrytään 3 viikon-joustoon. 2 kuukauden toimituksen jousto on 2 viikkoa. Mikäli lääkettä toimitetaan kuukauden tai sitä vähemmän tarvetta vastaava määrä, on joustoaika 1 viikko.

Kalliita, yli 1000 euroa pakkaukselta maksavia lääkkeitä saa Kela-korvattuna vain kuukauden tarpeen kerrallaan.

Diabeteslääkkeiden korvattavuus: muut kuin insuliinivalmisteet siirtyvät alempaan erityiskorvausluokkaan. Ko. valmisteet menettävät korvausnumeron 103 ja saavat uuden 2-alkuisen korvausnumeron. Kela päivittää diabeetikoiden korvausnumerotiedot kyselypalveluun 1.1.2017 mennessä. Uudet Kela-kortit postitetaan näille asiakkaille vuoden vaihteen jälkeen. Kela korvaa jatkossa näiden lääkkeiden hinnasta 65 %, korvattavuus on siis samaa tasoa esim. sepelvaltimo- ja verenpainetaudin lääkkeiden kanssa. Insuliinihoito säilyy ylemmässä 100 prosentin korvausluokassa.

Työtapaturmaan ja ammattitautiin määrättyjen lääkkeiden korvauskäytäntö muuttuu. Lakimuutoksen takia vuodenvaihteen jälkeen apteekki ei voi enää antaa työtapaturman ja ammattitaudin takia määrättyjä lääkkeitä maksutta ilman vakuutusyhtiön maksusitoumusta, vaan asiakkaan on haettava itse korvauksia vakuutusyhtiöltä. Korvausta pitää hakea vuoden kuluessa. Maksusitoumusta kannattaa tiedustella asiaa hoitavalta vakuutusyhtiöltä.

Lääkkeiden hintakilpailua lisätään. Epilepsialääkkeet siirtyvät lääkevaihdon ja viitehinnan piiriin, jos niitä käytetään muuhun tarkoitukseen kuin epilepsiaan. Lääkevaihdon ja lääkekorvausten perustana toimiva hintaputki kavennetaan 0,50 euroon.

Vuoden 2017 alussa perustoimeentulotuki siirtyy kunnilta Kelan tehtäväksi. Jatkossa siis Kela myöntää apteekkeihin annettavat perustoimeentulotuen maksusitoumukset. Kunnan sosiaalitoimisto voi myöntää edelleen täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea. Tammikuun 2017 toimeentulotukea voi hakea Kelasta joulukuusta 2016 alkaen. Tukea voi hakea verkossa www.kela.fi/asiointi, paperilomakkeella tai suullisesti. Perustoimeentulotuesta voit keskustella puhelimitse Kelan työntekijän kanssa soittamalla numeroon 020 692 207 tai asioimalla missä tahansa Kelan toimistossa.

- See more at: http://www.mynamaenapteekki.fi/uutiset.html?78220#...